02
tra

Koža osjeća za vas emocije koje vi ne želite izraziti

Naše emocije i koža usko su povezane. Upravo je naša koža jedan izuzetno osjetljiv organ koji vrlo lako reagira na emocije i često nas podsjeća da su naš um i tijelo u konstantnoj i nedjeljivoj vezi – usko povezani. Pokušajte se samo sjetiti nekog trenutka kada ste se osjećali jako neugodno i vaše lice je postalo instant rumeno, ili ste osjetili strah i koža vam je postala prozirna i blijeda. A, što je s onim stanjima kada osjećamo sreću ili unutarnji blagoslov? Sve su to stanja koja su lako vidljiva na površini kože i upravo radi tog izuzetnog senzibiliteta, kožu možemo koristiti kao barometar putem kojeg možemo dijagnosticirati navike, zapravo čitati čitave živote..

Da, istina je, naša koža se sjeća većine traumatičnih iskustava koja su se dogodila godinama unatrag, ali zapravo, nikada nisu dobila priliku da budu izražena ili ih nismo na adekvatan način odpustili iz svog sustava. Dugoročno, metoda spremanja problema ispod tepiha, nikada ne djeluje pozitivno, pa čak niti kada je u pitanju korištenje vrhunske i kvalitetne kozmetike. Dakle, ako primijetite da vam koža već neko vrijeme zadaje muke, a vi ste učinili sve što je u vašoj mogućnosti kako biste si pomogli da je vratite u normalu, uključujući pravilnu prehranu, vježbu i promjenu preparativne kozmetike, onda je možda vrijeme za istraživanje, kako se osjećate u posljednje vrijeme i na koji način možda vaše emocije doprinose problemu?

Klijenti mi često kažu da upravo kod pojačanih razdoblja stresa, počinju primječivati razne početne i vidljive tegobe ili promjene na koži. Pa, tako nije rijetkost da ekzemi, dermatitis ili akne budu direktna posljedica intenzivno proživljenog stresa, gdje snažna emocionalna komponenta obično čine zajednički dio iskustva. S obzirom na vrlo blisku vezu između naše kože i živčanog sustava, ove informacije nas zapravo i ne bi trebale čuditi. Ukratko, možemo slobodno reći da vaša koža osjeća za vas emocije koje vi ne želite izraziti.

Pa tako, koža ponekad plače uz kronično sivilo tena ili bude upaljena od ljutnje uz konstantno crvenilo i akne. Npr. mnogi smatraju da je osjetljiva koža neka vrsta prokletstva, ali zapravo je blagoslov. Osjetljiva koža može biti izuzetno lijepa, naravno, samo ako živimo u harmoniji sa sobom i vanjskim okolišem. Trebamo jesti hranu koja odgovara našem zdravlju i zdravlju naše kože. Kada to ne činimo, naravno da će to posljedično utjecati i na izgled kože. Upravo su simptomi i razne promjene, signali putem kojih svemir komunicira sa nama i koristi ih kako bi nas vodio prema zdravlju i uravnoteženom životu!

 

Damira Broz
Holistički Terapeut