Blog

09
kol

Što sve trebate znati o depilaciji?

 

Kako spriječiti urastanje dlačica nakon depilacije?

Bilo da ste krenuli na depilaciju u salon ili ste se odlučili sami depilirati kod kuće, urastanje dlačica je vrlo rasprostranjen problem koji se često javlja nakon brijanja ili depilacije .

Urastanje dlačica je obično povezano sa čvrstim i oštrim dlačicama koje rastu relativno brzo i ostaju zarobljene ispod kože, što najčešće posljedično rezultira bolnim crvenim područjima (furunkule) koje se mogu dalje proširiti, inficirati, upaliti i stvoriti dodatne daljnje neugodnosti.

Da bi se preveniralo i potpuno izbjeglo urastanje dlačica, važno je za depilaciju koristiti prikladne tehnike, njegovati se određenim prirodnim preparatima, te se čvrsto držati određenih smjernica i pravila za njegu i održavanje kože – prije i poslije depilacije.

Depilacija voskovima bi se trebala raditi redovito, i to bez nekih prevelikih vremenskih razlika, znači, depiliranje je potrebno raditi redovito svakih mjesec dana, ne depilirati se ranije, npr. svaka 2 tjedna, jer ako su dlačice prekratke, tada će se slomiti i to će posljedično i na novo, uzrokovati osjetljivost kože i urastanje dlačica.

Najgora moguća varijanta za kožu je da se u vremenu između depilacije, ponekad, odlučite depilirati epilatorom ili obrijati žiletom. To vas molimo nikako ne činite, jer ćete si ovom radnjom, napraviti štete za narednih nekoliko mjeseci. Koža je vrlo pametan i prilagodljiv organ, ali isto tako voli rutinu bez prevelikih šokova. Stoga, ako ste se odlučili depilirati voskom ili pastom, držite se samo jedne određene tehnike i nema šetanja s paste na britvicu, s britvice na epilator, i eto, onda nastane kaos!

 

Kako spriječiti  pretjeranu osjetljivost kože nakon depilacije?

Pretjerano osjetljiva koža nakon depilacije je 2. najčešći problem vezan uz depilacije.

Isto tako, veći dio tegoba vezanih uz ovu temu, otpada na (ne)adekvatnu njegu kože, prije i poslije depilacije. Nažalost, većina kozmetičkih salona vam neće dati adekvatne smjernice vezane uz pripremu osjetljive kože za depilaciju, niti „zlatni recept„ za „after care“ pravila i prikladne proizvode za kućnu njegu. Najčešće (svaka čast iznimkama), saloni ne koriste kvalitetne prirodne i organske proizvode niti prirodna ulja za njegu, prije i nakon depilacije. Već se, ionako iritirana koža naknadno  tretira štetnim kozmetičkim proizvodima na bazi naftnih derivata, glicerina, parabena  i sl, što naknadno začepljuje pore i stvara dodatne iritacije, osipe i alergijske reakcije.

 

Smjernice za depilaciju:

Kao što perete zube prije odlaska zubaru, isto tako na depilaciju dođite sa čistom, suhom kožom. A, za najbolje rezultate,taj dan preskočite nanošenje bilo kakvih proizvoda, losiona i sl.

Važno je napomenuti da nakon depilacije nosite komotnu pamučnu odjeću.Jer uske traperice i sintetička odjeća, najlonke i sl. mogu trljati kožu i pogoršati iritaciju i urastanje dlačica. Stoga nosite komotne i prirodne tkanine, poput lana i pamuka, najmanje 24 sata nakon depilacije.

 

Ako ste odlučile rezervirati termin za depilaciju, unaprijed provjerite svoj menstrualni kalendar, kako u tom periodu ne bi bile u razdoblju PMS-a ili u tijeku menstruacije, jer se za vrijeme hormonalnih perioda pojačava osjećaj boli. Što ste bliže razdoblju mjesečnice, tim osjetljivije i (ne)tolerantnije je vaše tijelo na bol.

Imajte i to na umu..

 

Par dana prije termina za depilaciju, u salonu ili kod kuće napravite dobar piling kože.

Piling će pripremiti kožu za depilaciju jer će ukloniti staru odumrlu kožu i tako dodatno osloboditi dlačice. Predlažem prirodni  i domaći „home made“ piling koji možete sami napraviti kod kuće i koristiti pod tušem:

Napravite svoj vlastiti piling  tako što ćete u 1 malu šalicu za kavu umiješati ½ količine šećera i ½ količine meda, ukoliko imate, dodajte 2-3 kapi et. ulja, npr. lavande ili naranče,

Ako nemate et.ulje kod kuće, dobro će poslužiti sok naranče, grejpa ili limuna. Sve sastojke dobro promiješajte i par minuta se istrljate kružnim pokretima, u smjeru, od stopala prema glavi. Rezultat je super svilena i glatka koža, nema tko bi takvoj odolio…

 

“Za optimalno glatku i zdravu kožu“ nakon depilacije, ostavite kožu slobodnu i odmornu u periodu 1-2 dana nakon depilacije. Ovo je minimalno potrebno vrijeme koži, da se oporavi i zacijeli nakon depilacije.

 

 

 

Nakon depiliranja izbjegavajte sljedeće 4 aktivnosti:

Sunce, saunu, sintetiku i seks. Evo zašto:

 

Ne sunce & solarij:

Tijekom depilacije uklanjaju se gornji slojevi kože, što može pojačati osjetljivost na sunce i povećati šanse za dobivanje opeklina. Stoga, neposredno nakon, izbjegavajte u širokom luku..

Ne sauna / parna kupelj:

Najbolje da se izbjegavaju  ekstremne topline nakon depiliranja. Depilacija sama po sebi može zagrijati tijelo i kožu, pa se dodatna toplina na otvorene pore i još dodatno osjetljivu kožu, nikako ne preporučuje.

Ne Sintetika:

Nosite laganu odjeću i prirodne tkanine, kao što su pamuk i lan, tako da koža može slobodno disati nakon tretmana. Pogotovo, ako ste depilirali bikini zonu, obavezno si u salon ponesite pamučno donje rublje.

Ne Sex:

Ovo se može činiti (ne)logično, ali medicinski stručnjaci preporučuju suzdržavanje od seksualnih aktivnosti prvih 48 sati nakon bilo koje vrste depiliranja bikini područja. U ovom vremenskom razdoblju je vaše tijelo najviše osjetljivo na vanjske bakterije koje potencijalno mogu izazvati infekciju, a da ne spominjemo pretjeranu osjetljivost kože.