20
ožu

Surya Namaskara

Jednom davno, kada sam još bila dijete poželjela sam da vani uvijek sja sunce, želja nije minula sve do danas. Međutim, danas shvaćam da bi tako nešto jezikom prirode značilo potpuni nesklad i neravnotežu.

Tijekom života imala sam sreću da živim na raznim mjestima, od kojih neka baš i nisu bila okupana suncem, poput Irske ili Škotske, i sama sebi sam nekako često pronalazila načine da se ugrijem i okupam suncem, pa barem ponekad uz čašicu dobrog crnog vina iznutra ili češće, ritualima poput pozdrava suncu.

Tako me već jedan duži niz godina na mom životnom putu, gdje god da boravim, prati i moja draga prijateljica Yoga. Na početku, bile smo samo poznanice. Bila mi je nekako zanimljiva i često sam je viđala na raznim mjestima vezanim uz zdravlje, uvijek tako savršenu, vitku i gracioznu. Bila je uvijek vedra i nasmijana, ženstvena, skladno mišićava, savitljiva, staložena i totalno ZEN opuštena – ma, bila je moja čista suprotnost!

Često, negdje u dubini, postojala je tiha želja i patnja da budem, negdje u suštini, upravo poput nje.

Nekako mi je baš tada nedostajalo vremena da je viđam češće, jer bila mi je full zanimljiva i uvijek jako simpa i nasmijana, ali moji prioriteti i pažnja tada bili su na sasvim drugim mjestima.

I tako, često smo se mimoilazile na istim hodnicima, s istim poznanicima, na istim mjestima i uvijek bih samo načula da je „ona bila tu“. I bilo mi je žao što joj se nisam javljala ranije, pa da imamo barem sat vremena da se sretnemo i malo družimo. Ali to mi baš nije polazilo za rukom jer bila sam premlada i uvijek je nešto preče odvlačilo moju pažnju.

Na neki način, bila mi je uzor pa sam se dosta raspitivala o njoj, čitala sam neke njene knjige, novinske članke i pratila je s raznih izvora na webu. Otkrila sam da su važan dio nje jutarnji i večernji rituali koji se zovu „Surya namaskar“ na sanskrtu ili pozdrav suncu.

Ne bih li osjetila kakav je to osjećaj biti poput nje – barem malo, pokušala sam njene osnovne rituale početi prakticirati i vježbati sama, kod kuće ispred ogledala.

Surya namaskar bila je nešto sasvim drugačije od svega što sam do tada imala prilike isprobati vezano uz tijelo i um. Bila je to samo takva ljepota i sklad pokreta dahom povezanih položaja koje su zahtjevale moju potpunu pažnju, fokus i prisutnost.

Znala sam da je Surya namaskar jedan od onih rituala koji imaju moć disciplinirati me i najvažnije, da će me upravo ona odvesti u direktan zagrljaj sa mojom velikom simpatijom Yogom.

I tako je bilo, jednog dana nakon dugogodišnjeg simpatiziranja „Surya namaskar“ bila je presudna da se odigra naš susret koji sam dogovorila unaprijed u jednom Yoga studiju u Splitu, gdje sam tada živjela. Rodilo se odmah veliko prijateljstvo, jedno od onih vječnih za koje znaš da će potrajati za cijeli život.

U ime vječnog prijateljstva, Surya namaskar – zahvaljujem ti što si me povezala s Yogom.

Surya Namaskar / Pozdrav Suncu

Ritual sklada i pokreta

Pozdravi Suncu (Surya namaskara) u jogijskoj praksi poznati su od davnina i spominju se u starim Vedama. Surya u Hindu tradiciji predstavlja zvijezdu Sunce te božanstvo koje simbolizira središnju figuru panteona i donosi zdravlje, vitalnost tijela i uma svim živim bićima u Svemiru. Često se prikazuje zlatnih ruku i kose kako putuje kroz svemir u veličanstvenoj kočiji koju vuče sedam konja ili konj sa sedam glava, što simbolizira dugin spektar ili 7 glavnih čakri. Surya predstavlja i božansku iskru koja je svakodnevno vidljiva svuda i u svakome od nas. Namaskara je oblik iskazivanja najvećeg divljenja i poštovanja.

 

Mnogi rani tekstovi spominju Pozdrave Suncu kao nešto jako drago Bogu Sunca te preporučuju njihovo svakodnevno izvođenje za izlaska i zalaska Sunca, kada je svijet okupan narančastim sjajem, kako bi nas Surya blagoslovio mentalnim i tjelesnim zdravljem, vitalnošću i bistrim intelektom.

Prema vjerovanjima, Surya nas štiti od svih neprijatelja: zapravo ne postoje vanjski neprijatelji, naši pravi neprijatelji su oni koji čuče u umu, pa ih često preslikavamo na vanjsku okolinu kako bismo mogli riješiti unutarnje konflikte, naučiti nešto novo o sebi i duhovno rasti. Surya nam pomaže da osjetila ostanu čista, intelekt bistar i srce otvoreno kako bismo mogli prepoznati božansko u svakome.

Diljem Indije postoje mnoge varijante Pozdrava Suncu, međutim, svi se moraju izvoditi uz vinyase (sistem daha i pokreta), bandhe (energetski “ventili”), dristi (fokus pogleda) i dhyana (meditacija). Postoje i mantre na koje bi se trebao usmjeriti um za vrijeme izvođenja. Bez tih elemenata, pozdravi Suncu gube svoju snagu i postaju samo još jedan oblik gimnastike.

Najpoznatija vježba joge – Surya Namaskar – radi se kada izlazi Sunce, ima mističan i simboličan karakter i donosi brojne zdravstvene dobrobiti.

U mnogim kulturama svijeta Sunce je simbol svjesnosti, duhovnosti i vitalnosti.

U Indiji se Sunce (Surya) odavno  smatra simbolom zdravlja i prosperiteta.

U gradovima Indije stotine ljudi se u zoru okuplja vani i s poštovanjem rade pozdrav Suncu, izgovarajući posebne mantre.

Smatra se da onaj tko radi pozdrav suncu na taj način odaje poštovanje unutrašnjem i vanjskom suncu – centralnoj kreativnoj sili univerzuma, koja se prema jogi također manifestira i u tijelu čovjeka.

Prema tradiciji, pozdrav Suncu se izvodi u zoru, licem prema izlazećem Suncu.

Surya Namaskar ima 12 položaja i svaki položaj ima određenu mantru koja proslavlja jednu

od odlika Sunca.

 

Surya Namaskar ima brojne dobrobiti za zdravlje:

 • poboljšava probavu
 • pomaže kod zatvora i nadutosti trbuha
 • jača trbušne mišiće
 • čisti pluća
 • pomaže eliminaciji toksina iz organizma
 • smiruje živčani sustav
 • poboljšava pamćenje
 • poboljšava san
 • normalizira rad endokrinih žlijezda, pogotovo štitnjače
 • poboljšava ten
 • smanjuje masnoću u tijelu
 • poboljšava fleksibilnost mišića i kičme
 • daje snagu i dugovječnost

 

                                     Kako se radi vježba
Prema tradiciji, Pozdrav Suncu se radi u zoru, licem prema izlazećem Suncu.

Surya Namaskar ima 12 položaja koji se izvode u neprekinutom slijedu.

Svaki položaj prirodni je nastavak onog prethodnog, istežući tijelo na različite načine, uz ritmično svjesno disanje.

MANTRE

 

Svaka asana koja se izvod kroz slijed povezana je sa određenom mantrom:

Om Hraam Mitraaya Namah
(Pozdravljam Te,  moj vječni Prijatelju!)

 

Om Hrim Ravaye Namah
(Pozdravljam Te, vječni Izvoru vitalnosti, koji svijetli za sve!)

 

Om Hrum Suryaaya Namah
(Pozdravljam Te, Izvoru svijetla, koji potiče sve vrste aktivnosti!)

 

Om Hraim Bhaanave Namah
(Pozdravljam Te, vječni Izvoru topline!)

 

Om Hroum Khagaaya Namah
(Pozdravljam Te, Izvoru života svih živih bića!)

 

Om Hraha Pooshnena Namah
(Pozdravljam Te, koji hraniš sve i daješ snagu!)

 

Om Hraam Hiranya-Garbhaya Namah
(Pozdravljem Te, vječni Izvoru energije, koja izvire iz tvog zlatnog srca!)

 

Om Hrim Marichaye Namah
(Pozdravljam Te, gospodaru zore i izvoru vibracija!)

 

Om Hrum Aadityaya Namah
(Pozdravljam Te, sine Aditi (Aditi je izvorna božanska majka energije)

 

Om Hraim Savitre Namah
(Pozdravljam Te, koji stvaraš sve!)

 

Om Hroum Arkaya Namah
(Pozdravljam Te, koji si dostojan obožavanja kao izvor i bit životne snage!)

 

Om Hraha Bhaskaraaya Namah
(Pozdravljem Te, koji donosiš sjaj, unutrašnju snagu, samopouzdanje i buđenje duše!)

 

Na kraju svakog ciklusa izgovara se zadnja,
trinaesta mantra:

Om Shri Savitur-Suryanarayanaya Namah

„Izdvojimo li samo 15 minuta vremena tijekom dana, na seriju vježbi pozdrava suncu,  od njih možemo imati razne blagodati i koristi, počevši od smirivanja uma do općenitog održavanja zdravlja, vitalnosti i ravnoteže tijela i uma“

 

PODRIJETLO

Za točno podrijetlo Hatha slijeda pozdrav suncu se još uvijek vode  rasprave. Iz nekih izvora koji navode da je obožavanje sunca započelo još u starim Vedama, a kombiniralo se s  izvođenjem asana na suncu, a drugi vjeruje da je Pozdrav Suncu je izumio Raja (kralj) od Aundh (bivši državni u Indiji), na početku 20. stoljeća.

Surya Namaskara slijed pokreta ili asana može se izvoditi na različitim razinama svijesti, u rasponu od fizičkog vježbanja, s ciljevima na fizičko zdravlje i dobrobiti vezanih uz to. Ili u izvornoj praksi uključuje svijest usmjerenu na asane (pravilno pozicioniranje tijela), pranayame (tehnike disanja), mantre (mantranje) i meditaciju, kako bi se stvorilo mentalno blagostanje i stanje ravnoteže između tijela i uma.

Bez obzira na motive za vježbanje pozdrava suncu, svakako je vrlo pozitivan način za početak ili kraj svakog dana.

U životu, put do značajnih odluka i velikih uspjeha često je popločen sitnim koracima…Surya je jedan od njih.

Na početku ove priče, jednom je prilikom tako započeo i moj mali korak, taj isti mali korak ubrzo je postao veći, pa su koraci postali česti i tako sam danas na korak da postanem Yoga učitelj, stanem pred ljude i podučavam drevno znanje i ritual kojim je sve počelo…

Život je čarolija ako znamo slušati svoje srce, hodati sitnim koracima i ne bojati se zaplesati!

 

Namaste!